
Kopzorg op Bali
Kopzorg op Bali is een Nederlands initiatief om het Suryani Institute for Mental Health (SIMH) te ondersteunen. Met allerlei acties wordt geld in gezameld en voor 100% ingezet voor de behandeling van psychiatrische patiënten op Bali. Naast de financiële ondersteuning ben ik, Marjan van der Kuil, al diverse keren voor langere periodes naar Bali geweest om bij te dragen aan deskundigheidsbevordering. Zo heb ik gezorgd dat psycho-educatie in de Indonesische taal aanwezig is. Tijdens deze periodes ga ik regelmatig mee op huisbezoek bij een patiënt. Aan de hand van deze ervaringen kunnen we informatie uitwisselen. We hebben een fotoproject opgestart, tientallen patiënten hebben een digitale camera gekregen om hun beleving van de wereld te laten zien aan hun familie en hulpverleners en hun creativiteit te stimuleren. De camera’s zijn in Nederland ingezameld en op Bali uitgedeeld.
De schaduw van de idylle
Op het idyllische eiland Bali komen jaarlijks meer dan 3 miljoen toeristen. Maar ook worden op Bali nog bijna wekelijks mensen gevonden met een psychiatrische stoornis die onder erbarmelijke omstandigheden leven. In kooien, vastgeketend aan een dikke ketting of met een ledemaat vastgemaakt in een blok hout. Onlangs nog vonden psychiater Professor Dr. Suryani en haar collega’s een man die jarenlang aan zijn handen geketend op een betonnen vloer zat.
Telkens weer ben ik geschokt als ik hoor of zie onder welke schrijnende omstandigheden psychiatrische patiënten worden aangetroffen. Dit tref je niet eens aan in een gevangenis in Azië. Dit zal je zelf maar overkomen…… Of het zal je partner, kind, broer/zus of een van ouders maar zijn? Omdat dit mij raakt en weet dat het SIMH er alles aan doet om goede zorg te geven aan deze kwetsbare burgers, zet ik mij (samen met anderen die dit goede doel een warm hart toedragen) in om hen te ondersteunen.
Onwetendheid en angst
Psychiatrische zorg is geen vanzelfsprekendheid in Azië. Onwetendheid, schaamte en de angst dat iemand bezeten kan zijn door een kwade geest zorgen ervoor dat psychiatrische patiënten genegeerd en opgesloten worden. Ik ben verschillende keren getuige geweest van een psychiatrische patiënt die vastgeketend aan een ketting of met een voet in een blok hout zat.
De komst van Dr. Suryani en crew verbeteren direct de omstandigheden van de patiënt. Gevolg is dat de patiënt bevrijd wordt uit de benarde positie en gestart kan worden met de behandeling.
Suryani instituut behandelt
Dr. Suryani en haar collega’s krijgen regelmatig meldingen van familie, naasten of buren van psychiatrische patiënten die nog niet in behandeling zijn. Zij, haar zoon Dr. Cokorda Lesmana (ook psychiater) en social workers zoeken deze patiënt op en geven direct medicatie. Zij bieden voorlichting aan de patiënt, familie en buren en begeleiden en behandelen patiënten, zolang dit nodig is, in hun eigen woonomgeving.
Als er geen geld is binnen de familie behandelt het Suryani Instituut geheel kosteloos. In Indonesië is zelden iemand verzekerd, kosten van gezondheidszorg moeten dan contant betaald worden en vaak hebben mensen hier de middelen niet voor.
Darkside of paradise
Bij het Suryani Instituut werken social workers die door Dr. Suryani en haar zoon zelf zijn opgeleid. Dit zijn goed getrainde ‘veldwerkers’ die ieder zorg dragen voor patiënten in de regio waar zij zelf ook wonen. Oosterse en westerse geneeskunde gaan hier hand in hand, waarbij het uitgangspunt de Balinese (hindoeïstische) cultuur is.
Wil je hier meer over zien? Neem dan een paar minuten de tijd voor dit filmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=IhFym7gwADE kijktijd 5 minuten
https://www.youtube.com/watch?v=XLEB4rqn8DY kijktijd 2 minuten
https://www.youtube.com/watch?v=U4ia15Amtrw&t=172s kijktijd 4,5 minuten
Wil je dit goede doel steunen? Gebruik dan het contactformulier op deze site of neem telefonisch contact op.
Wil je doneren? Dit kan rechtstreeks: www.suryani-institute.com/about-us/donation/